Швейцария открива официално днес новия тунел Ценери, с който на

...
 Швейцария открива официално днес новия тунел Ценери, с който на
Коментари Харесай

Швейцария завършва алпийската железопътна ос

 Швейцария открива публично през днешния ден новия тунел Ценери, с който на процедура приключва изцяло плана за ос през Алпите, чиято цел е да преобрази железопътния трафик сред Северна и Южна Европа, съобщи Франс прес.

След откриването на тунела Льоцберг през 2007 година, а по-късно и на Сен Готар през 2016-а, Ценери - третият подред тунел по трасето в Тичино, в южната част на Швейцария, е последната частица от Новата железопътна линия през Алпите, която ще облекчи мощно превоза на артикули по жп оста, свързваща Ротердам с Генуа. Друга значима цел е намаляването на броя на камионите, които минават през Алпите като се дава опция стоките да бъдат превозени по жп линии, написа Българска телеграфна агенция.
Инфраструктурата, която ще проработи изцяло през декември ще разреши и да се понижи времето за пътуванията на пасажерите по другите връзки. От Цюрих до Милано, да вземем за пример, ще може да се пътува за 3 часа и 17 минути по отношение на сегашните 3 часа и 40 минути.

Това е последната частица, която ще ни обезпечи налична връзка през Алпите, съобщи пред Агенция Франс Прес шефът на железопътните линии в Швейцария Венсан Дюкро при представянето на тунела пред публицисти в навечерието на формалното му разкриване. Дълъг 15,4 км и построен на 329 метра над морското ниво, тунелът ще може да пропуща до 170 товарни влака и 180 пътнически на ден. Президентката на Швейцария Симонета Сомаруга ще среже лентата през днешния ден по-късно, когато потегли първия товарен трен.
Тази нова жп линия през Алпите е градежът на века за нашата страна, сподели Сомаруга пред Агенция Франс Прес. Това е и най-голяма инвестиция, която в миналото е правила Швейцария и мощен сигнал да се води умна транспортна политика, добави тя. Одобрен от швейцарските жители при избор през 1992 година и по-късно през 1994-а, планът за жп оста през Алпите коства 24 милиарда франка или 22,7 милиарда евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР